Ni vet den där gruppen av människor man helst har på en (eller flera) armlängders avstånd? De som luktar lite för mycket mjöd, de som lämnar ett moln av gruvkol efter sig och de som inte viker sig en tum i debatter? Där har ni Karlheimarna. De lever i bergen och de håller sig helst kvar där. Modiga men aggressiva. Skräckinjagande krigare men värda att försöka sig på att förhandla med då de om något har hedern i behåll!

Kulturell Offinspiration: Norge/Sverige/Island (Fantasy vikingar)

Karlheims Huvudstad är: Thuadin

Geografi

Längst upp i norr finner man Karlheim. Landsgränsen går längst foten av bergen och gränsar inte till något hav. Här och var kan man finna små, öppna slätter med ängar omringade av tät skog. Över trädtopparna sträcker sig majestätiska, snöbeklädda bergstoppar. Det är i dessa berg som de flesta av Sancteras gruvor finns och deras tunnelsystem sträcker sig långt ner i marken i ett imponerande nät av tunnlar och gångar. Några få mindre sjöar ligger glest utspridda och det är vid dessa som de flesta Karlheimare bor i mindre byar.

Samhälle

De mörka skogarna och många gamla, övergivna gruvtunnlar gör Karlheim det perfekta gömstället för Quendi. Man vet inte säkert hur många som lever där men man misstänker att det är ungefär hälften av antalet människor som är frilevande alver. Människorna i Karlheim är till sättet stora och ganska gruffiga. De bor i mindre byar och de lägger mycket energi, resurser och tid på att bygga upp mycket försvar runt sin egen by. Vilket är fullt förståeligt då byarna ofta ryker ihop och då vill man inte vara i vägen. Karlheimare har kort stubin och slåss för de mest obetydliga saker. ”Du jagade på vår mark.” ”Den där gruvan är våran.” och så vidare. Däremot, ju snabbare ett gräl påbörjas, desto snabbare kommer det gå över. I vissa fall har två byar krigat för att på kvällen festa tillsammans. Nyckfullheten gör att utomstående har svårt att vet avart man har Karlheim och låter de ofta vara ifred.

Klasskillnader existerar där längst ner är såklart alvslavar. Därefter kommer bönder och gruvarbetare följt av krigare och högst upp står hövdingen över byn. Denne utses i en stor styrke- och intelligenstest och kan när som helst utmanas av vem som helst och måste då anta utmaningen.

Karlheimarnas största naturtillgång kommer från gruvorna. Järn , koppar, silver och andra metaller. Även salt säljs dyrt på Marodos marknader.

Kultur

Gruffig som nämnt. Karlheimare är bra på att synas och höras. Högljudda, vilda krigare, Högljudda, vilda festare... Ja. Högljudda i nästan vad de än gör. Allt för Karlheimarna handlar om att hävda sig sig. Kan du inte berätta om den där brunbjörnen (som såklart egentligen var fem stycken och en varg) du dödade så vad är då poängen med att ha gjort det? På kvällarna tävlar man om vem som kan berätta den värsta och bästa historien samtidigt.

Sexualitet och samlevnad

Giftemål är ganska ovanligt om man jämför med andra kulturer. Det är vanligare att man tar tillfälliga partners och sedan byter när någon imponerat på dig tillräckligt mycket. Detsamma gäller även tillfälliga partners. Ju mer svårimponerad någon är. Desto högre eftertraktas man. Allt är egentligen en enda stor påfågeldans. Sex pratas om som vilket samtalsämne som helst och det är inget man rodnar över. Om giftemål däremot sker brukar man inte lägga mer vikt på det än en vanlig fest. Man tar för givet att parterna kommer hitta nya ändå. Sällsynta fall finns dock när partners varit ihop hela livet. Karlheimare är monogama när de väl gift sig.

Kläder, Föremål och Utseende

Kläderna skiljer sig naturligtvis från ditt yrke. Jobbar man i gruvan är det enkla kläder i linne som gäller. Krigare däremot, de gör sig så stora som möjligt men mycket rustning. De blandar gärna plåt och läder med mycket remmar och stora vapen. Allt handlar om att hävda sig själv. Päls är ett effektivt på den punkten. Smycken används ibland men anses oftast vara i vägen och onödigt. Accessoarer i ben är dock alltid trendigt!

Militärmakt

Stor! Om man skulle slå ihop alla städers och byars krigare hade det varit en armé ingen vill möta så det kanske är lika bra att de kommer så dåligt överens. Ibland lyckas Unionen hyra in krigare från Karlheim och det sätter automatiskt press på Imperiet.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.