Ketala är ett, vad som kan kallas, pittoreskt land. Det ligger i Sancteras största vik med samma namn som landet. Full av mindre öar så är Ketala ett ganska familjärt och lantligt ställe att bo på då större städer är både svåra och otympliga att bygga och underhålla.

Ketalas folk kan vara bland de mer gästvänliga som går att hitta i Sanctera. De tar in främlingar som behöver skydd från regnet, bjuder besökare i byn på en delikatess från värdshuset och välkomnar de flesta som sina egna. Till råga på detta är också Ketalerna kända för sin nyfikenhet. De må bjuda in gäster men då vill de också höra allehanda historier och berättelser om gästen och dess liv. Ketalerna har även en stark kultur kring att hålla det snyggt och prydligt hemma. Så väl i det lilla grönsakslandet och trädgården som i huset.

Kulturell Offinspiration: Holland

Ketalas Huvudstad var: Seltus

Geografi

Då Ketala ligger beläget i en gigantisk vik så består nästan hela landet till större delen av öar och vattnet emellan dessa. På de stora öarna går det att finna större byar men det är tveksamt om de kan kalla städer. Det är väl Ketalas huvudstad som kan kallas för en ordentlig Stad. I övrigt är det bara större byar utsträckta över de stora öarna. Att hitta stora städer med trånga gränder och höga hus hör inte till Ketala. Det är mindre stugor mellan lite större stugor, med långt emellan.

Samhälle

I de gårdar och byar runt om i Ketala är livet ganska alldagligt och lugnt. Det kommer en hel del resande igenom Ketalas olika öar och de tas emot gladeligen och ger spänning i vardagen för den lokala befolkningen. Mellan stugor och byar ligger en del mindre åkrar på de stora öarna men det är ytterst ovanligt. Den vanligaste livnäringen för de flesta byar och öar är Fiske.

Det finns sällan flera byar per Ö utan det bildas snarare mindre samhällen där hela ön går ihop och bildar en by eller ett form av samarbete mellan de stugor och gårdar som finns på ön. Det finns också en ganska starkt, men ytterst vänskaplig, rivalitet mellan de olika öarna. En odlar äpplen, en annan päron och på så sätt bildas en rivalitet om vem som har den bästa cidern eller pajen.

Då det flesta öar och byar i Ketala är så pass små så finns det inte så mycket arbeten att göra annat än att hålla byn och samhället fint och levande. På detta sättet har den gästvänliga och väldigt pittoreska kulturen bildats i att alla jobbar med lite allting. Detta skiljer sig såklart på de större öarna men även där känns det väldigt välkommet och gästvänligt.

Kultur

Ketala har en stark kultur i att hålla det fint och prydligt. Att odla de bästa av kolhuvuden eller att hålla sitt grönsaksland i toppskick. De flesta skulle kalla dem husliga medan Ketalerna oftast kallar det vardags göra. I övrigt har Ketala en väldigt lokal och liten kultur. Den är inte så storslagen eller omfattande utan handlar mer om att en av byns invånare är lite bättre på att sjunga än de andra och byn brukar samlas varje kväll på det lokala värdshuset för att höra hen sjunga lite för dem.

Sexualitet och samlevnad

Giftermål i Ketala är ganska överrepresenterat monogamt och hålls ofta mellan två som älskar varandra. Det hör till stor ovanlighet att Ketalerna gifter bort sina barn i planerade eller strategiska äktenskap. Vad som sedan händer mellan dessa gifta eller förlovade hålls mellan dem. Det ses inte som fult eller dåligt men det ses på som en ytterst privat angelägenhet. Det har en liten tendens att bli ganska röda kinder på Ketaler om det talas högt och detaljerat om sexuella eller intima engelägenheter.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.