Frusen jord, isande vindar och snötäckta ödemarker. ”Vem skulle vilja bo i Viidmark?” sägs det. Något som utomstående inte har speciellt bra insikt om är dock att Viidarna som de kallas, samhällen är extremt sammanhållna. De delar en gemenskap som bygger på att om du inte litar på din kamrat, så möter du kylan ensam. Och det klarar ingen.

En Viidare nämns ofta som envis och konservativ. Det skall vara som det alltid varit och nytt är konstigt och jobbigt. Trots detta är de väldigt pålitliga och man gör gärna affärer med dem. De har ju så väldigt fina pälsar och gott kött.

Kulturell Offinspiration: Grönland/nomadfolk

Viidmarks Huvudstad är: Balakhís

Geografi

Viidmark är ett av Sancteras största länder. Milslång tundra sträcker sig från horisont till horisont i norr och det är ingen vid sina sinnens fulla bruk som ens tänker tanken att korsa den utan erfarenhet eller med en duktig eskort. I norr längst bergskedjan håller de flesta Viidare till under sommarhalvåret då klimatet är som mildast för att under vinterhalvåret söka sig söderut för att kunna ge sina djur bete och rädda sig själva från att förfrysa.

Samhälle

Det är mest människor med deras alvslavar som ockuperar Viidmark, men fåtalet quendi strövar också om kring där. Dock då främst i de södra delarna då det hårda klimatet i norr skrämmer bort de flesta som inte är födda där. Det finns inga stora städer i Viidmark förutom Orchsfortet Mash Kutôs (som Viidarna helst vandrar långa omvägar runt) Det har aldrig funnits tillräckligt med resurser för att en ordentlig stad ska kunna byggas. Hur Orchfolken löste det är en gåta. Det ryktas att de har hittat en underjordisk tunnel som gjorde det lättare för dem att transportera allt de behövde men troligen så är de bara envisa och när någon dog av utmattning så kunde någon annan hoppa in.

De flesta familjer stora djurflockar (innehållande allt från olika bestar, renar, hästar och yakar) och de behöver flyttas runt när betet tar slut. Därför har istället invånarna hållit sig till stora tältläger som helt enkelt flyttar med när djuren behöver röra på sig. Det har rotat sig och generellt så blir viiderna rastlösa och griniga av att stanna på samma plats för länge.

Som nämnt håller sig familjerna till varandra och i vissa fall flyttar två familjer med varandra men oftast hålls utomstående borta för att minska konkurrensen om det bästa betet. Viidernas temperament brukar oftast beskrivas som envist, ibland på gränsen till tjurskalligt (men det kanske är det som behövs för att överleva på ett ställe som Viidmark) Däremot kan du alltid lita på en Viidean. Har de gett sitt ord så står de för det också.

Eftersom familjerna flyttar runt så mycket så finns det ingen egentligen orsak att ha en ledare över landet på samma sätt som andra länder. Det finns en familj som ses på som överhuvudet, en familj som innehar ”Den Äldste” som hen kallas. Denne har ingen speciell makt men ses upp på och fungerar ibland som domare när en tvist mellan andra familjer uppstår. I familjegrupperna är det dock alltid föräldrarna som har sista ordet. Det spelar ingen roll hur gammal man är. Får du en order av någon av dina föräldrar, då lyder en.

Kultur

Viidare älskar sagor. Berättelser om stordåd gjorda av människan, nyfikna orchfolk eller gudarnas påfund. Gärna runt lägerelden på kvällarna. De letar de små sakerna i livet att fira. Saker som födelsedagar är ingen grej. Inte heller hur många år man varit gift, däremot har man olika mindre ceremonier när man flyttar. En när man valt plats att slå läger på som går ut på att rena platsen och en annan när man har packat ihop och ska ge sig iväg som ett tack för lånet av platsen och tillgångarna som fanns just där. Dessa små ceremonier ser olika ut i olika familjer och är olika stora/viktiga. Några sätter upp stora fester och andra nöjer sig med att sitta tysta i en cirkel några minuter.

I Viidmark är det även tradition att bli tilldelad en av de nio gudarna att följa, istället för att välja en själv. Vid födseln blir varje barn tilldelad en gud av närmaste noctan i samråd med föräldrarna och följer sedan den gudens lära. Det är inte ovanligt att bli tilldelad en ny gud vid stora förändringar i livet, som till exempel giftermål. Då de flesta viidare är nomader är Ambila den vanligaste guden och det är även på Viidmarks ödemark som Ambilas stora tempel står. Det råder dock delade meningar bland viidarna huruvida templet är en vacker gudahyllning eller om det endast tar upp onödigt mycket plats på bra betesmark.

Sexualitet och samlevnad

Viideanerna är praktiskt lagda. Sex och giftermål är ett sätt att stärka allianser mellan familjer och inget nöje. Har du ett sexuellt behov att tillfredsställa får du ta hand om det själv vilket inte heller är så konstigt eftersom att de oftast lever med bara släktingar och sällan träffar utomstående. Incest är inget alternativ. Föräldrarna bestämmer vem deras barn ska gifta sig med och då är det brukligt att den familj med flest resurser låter det nygifta paret resa med dem. Det är oftast monogama bröllop som gäller men det har förekommit att så många som upp till fem personer som har gift ihop sig.


Kläder, Föremål och Utseende

Lager på lager i ylle, skinn och päls för att hålla kylan borta, samt skor i skinn fyllda med skohö är ett annat exempel för att undvika förfrysning. Vantar är också av samma material. Klänningar/kjolar är opraktiskt men långa tunikor som täcker låren är populärt, gärna dekorerade med vävda kantband. Färgerna är ofta mörka i grå, blå eller gröna toner för kamouflage. Istället för bälten används vävda bälten för att undvika metall som snabbt blir kallt. Silversmycken tyder på status då det är svårt att visa via kläder när modet ser likadant ut överallt ändå.

Militärmakt

Det finns egentligen inte någon sammansatt militärmakt. Familjerna fostrar de mest lämpade barnen till att bruka vapen och i vissa fall har Den Äldste sänt bud om att familjerna ska avvara de stridskunniga barn de kan för att skicka ut dem i strid. Detta var dock väldigt länge sedan och numera är krigarnas jobb att hålla rovdjur borta från familjen och boskapen när inte någon högt uppsatt människa från Unionen skickar bud om att det behövs krigare mot imperiet.

Något som talas mycket om är dock Viidmarks hästar. Stora, tunga djur med tjock man och hovskägg. De är inte snabba men starkare och mer rejäla hästar kan du inte finna någon annanstans. Dessa är väldigt eftertraktade i strid och även om man har försökt avla fram liknande i andra länder har inga lyckats så bra som Viidmark.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.